Tuesday, 24 May 2011

Tips Nak Lajukan Firefox 4 Browsing

Assalamualaikum semua~

Ok, Arini aq nk share skit cane nk wat Firefox 4 korang yg dye orang bru update ni.
Disini aq ad beberape tweaks atau kata lain nk lajukn korangnye Firefox 4 la an. 
Bahan utame mst r korang ad Mozilla Firefox 4. Jangan korang wat kat IE9, Opera atau Safari lak. Memang haram r xjadi. Atau sape2 yg xder Firefox 4 ni aq bg link supaye sape2 yg xder 2 leh r download dlu. Bagi aq Firefox adalah Browser yg terbaik n laju untuk dipakai seisi keluarga. hahaha.. Ni hah link nk download FireFox 4 . Ala korang kne la tau gak nk tweak2 ni. ishhh, xkn r nk pakai membabi buta jer. Sekurang - kurangnya ad gak r ilmu di dada tu. ^^


SteP -step :
  1. Type "about:config" kt browser korang tu, tampa quote k. t nmpak r bebanyak bende merepek kt stu. jgn penin-penin. Just follow je step yg aq bg ni.
  2. Type bende-bende ni kt tmpat kosong dan tuka nilai-nilai berikut kepada nilai-nilai yang dibawah. Ala korang copy & paste jer tp jgn copy semua lak. Contoh "network.http.pipelining". Pastu korang double-click je kt name2 yg korang type or paste td..Then, tuka valuenya.
    • network.http.pipelining => true
    • network.http.proxy.pipelining => true
    • network.http.pipelining.maxrequests => 12
    • content.notify.backoffcount => 5
    • plugin.expose_full_path => true
    • ui.submenuDelay => 0
    • network.dns.disableIPv6 => true
    • javascript.options.jit.chrome => true
    • javascript.options.jit.content => true

Agak-agak bende yg korang type or paste td xlkua. Korang kne create new value. Gampang je bnde tu. korang right-click je kt mana-mana value then pilih new. Kalo bnde tu true or false korang pilih boolean. Kalo number korang pilih integer. Senang dan Mudah. If korang x paham jugak la korang tngok r image kt bawah ni. =.="







Kalo da settel. Korang try r start browsing. Cis korang mesti nmpak perubahannya..
k, good Luck Mencuba. kalo x paham sila tnya k ^^

6 comments:

  1. aku tak faham sial! mane nak buat tu

    mane nk type bende tu? dekat address ke?

    ReplyDelete
  2. mane nak tulis "about:config"

    kau cakap kat tempat kosong..tp kat mana

    ReplyDelete
  3. yg about:config tu dekat browser(address) sme r kot >.<

    ReplyDelete
  4. address la...browser tu forefox

    hahaha..ok ok

    ReplyDelete